آینده پیش رو برای ارزهای دیجیتال با وجود قوانین نظارتی و تصمیمات رگولاتوری سختگیرانه و جدی که اخیرا از سمت دولت آمریکا در حال شکلگیری هستند برای فعالین این مارکت و دارندگان این ارزها توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. باید دید این تصمیمات و خیز قانونگذاران برای وضع تصمیمات نظارتی بر این مارکت چه تاثیراتی در پی خواهد داشت.
دیدگاه قانونگذاری آمریکا برای Crypto Currency
از دیدگاه عمده فعالین و تحلیلگران اقتصادی، خیزی که دولت آمریکا برای وضع قوانین نظارتی بر مارکت ارزهای دیجیتال برداشته تاثیر چشمگیری بر روند فعالیت این صنعت خواهد داشت. اولین نقطه تمایز کلیدی در این مسیر، شرح قوانینی ست که نوشته خواهند شد و در سمت مقابل نحوه و کیفیت اجرای آن ها. به بیان دیگر این که در متن قوانین نظارتی در حال تدوین و آن چه که به عموم گفته می شود، و آنچه که در عمل به مرحله اجرا در خواهد آمد تا چه حد تفاوت و تشابه وجود خواهد داشت. میزان تفاوت یا تشابه بین این دو بعد، در واقع به طور مستقیم بیانگر آن خواهد بود که این دولت تا چه میزان خواهان توجه و بها دادن به این مارکت می خواهد باشد و آیا تا چه میزان مایل به محدود کردن فعالیت های آن خواهد بود.
از منظر قانونگذاری، لایحه های پیشنهادی متعددی از سوی سناتورها و مقامات مختلف در سال ۲۰۲۲ برای تصویب ارایه شدند که تعداد آن ها نیز از هر سال دیگری بیشتر بوده است. افراد تاثیرگذار در این مسیر سناتور Cynthia Lummis و سناتور Cynthia Lummis و Josh Gottheimer در حوزه قوانین فناوری های مالی و Stable Coin بودند. همچنین، سناتور Pat Toomey و سناتنور Debbie Stabenow نیز بندهای قانونی پیشنهادی خود در رابطه با حفاظت از حقوق مشتری را ارایه کردند. در صورت تحقق پیدا کردن تصویب این قوانین تغییرات شگرفی برای حوزه Crypto Currency اتفاق خواهد افتاد، که طبق تحلیل ها برای عمده افراد حاضر در این مارکت این تغییرات مثبت خواهند بود.
ثبات بیشتر و ریسک کمتر در ارزهای دیجیتال
پیامد بعدی این تغییرات، تمرکز جدی بر روی ایجاد و توسعه Stable Coin ها خواهد بود. از این پس می بایست کسانی که اقدام به ایجاد و توسعه Stable Coinها می کنند دارای پشتوانه بانکی باشند که خود اقدامی سخت اما مهم خواهد بود. یا در حالت جایگزین می توانند به صورت مستقیم برای رجیستری در فدرال رزرو اقدام کنند. این اقدام ریسک های عجیب بازار را کاهش می دهد و ثبات بیشتری را به همراه خواهد داشت. اما نکته اینجاست که این کاهش ریسک و متمرکزسازی، وابستگی زیادی به ارزهای رجیستر شده stable را هم به همراه خواهد آورد.
رییس جدید، SEC یا CFTC؟
پیش بینی می شود که کمسیسون CFTC یا همان Commodity Futures Trading Commission دارای جایگاه بالاتری نسبت به SEC شود و کم کم رتبه اول تسلط و نظارت بر مارکت ارزهای دیجیتال از کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (Securities and Exchange Commission) گرفته و به CFTC منتقل گردد. این اتفاق می تواند برای تریدرها و سرمایه گذاران خبری خوشحال کننده باشد، چرا که شیوه اجرای قوانین از سمت SEC غالبا دل خوشی برای فعالین این مارکت باقی نگذاشته است.
از قانون تا پیاده سازی قانون
در منظر پیاده سازی این قوانین، موارد حساسی وجود دارند که پیامدهای منحصر به فردی در ازای خروجی حاصل شده از هر کدام را می بایست انتظار داشت. یکی از مهمترین پرونده های ثبت شده در این حوزه موضوع بین SEC و Ripple است که سازمان اوراق از شرکت ارایه دهنده بلاک چین به دلیل عمومی سازی اوراق غیرقانونی به واسطه ارز دیجیتال ریپل (XRP) شکایت و پیگیری کرده است. در صورت پیروزی سمت ارز دیجیتال، اتفاقی خوشایند برای صنعت ارز دیجیتال در کشور آمریکا رخ خواهد داد ولی از سمت دیگر ادامه مسیر برای SEC و ادامه پیگیری ها قانونی علیه فعالیت های غیر قانونی در این حوزه بسیار سخت خواهد بود.
پرونده دوم بین SEC و Wahi است که ما بین کمیسیون بورس و اوراق بهادار و کارکنان سابق شرکت Coin Base با نماد Coin در بازار سهام NASDAQ می باشد.
نگاهی به آینده
با در نظر گیری تمام لوایح و پیشنهادات قانونی که برای تصویب ارایه شدند و همچنین پرونده هایی که علیه این مارکت وجود دارد و سمت و سویی که برای این صنعت در صورت تصویب هر یک از قانون های مرتبط با آن و همچنین دستورالعمل های نظارتی می تواند به وجود بیاید، از الان تا دو الی سه سال آینده فضای حاکم بر این بازار به کلی دچار تغییر خواهد شد.
در دیدگاه مثبت اندیشانه، نهادهای SEC و CFTC از موضعی که در زمان حال دارند کمی عقب تر قرار خواهند گرفت و با وجود تصویب این قوانین اوضاع به طور کلی برای فعالیت در این مارکت و همچنین فعالیت این مارکت در بازار اقتصادی آمریکا مطلوب تر خواهد بود.
اما از سمت دیگر، در دیدگاه نه چندان مثبت، نهادهای SEC و CFTC با پیشروی در حوزه وضع قوانین رفته رفته عرصه فعالیت را تنگ تر و اجرای قوانین را سختگیرانه تر خواهند کرد. در این صورت، رشد این بازار و تکنولوژی های مرتبط با آن نیز با کند شدن روند صعودی خود مواجه خواهد بود و تاثیرات و پیامدهای آن هم در مقیاسی جهانی به وقوع خواهد پیوست.