بالاخره سال پر حاشیه ۲۰۲۲ به اتمام رسید و از همه تجربه های تلخ و شیرین فعالیت هایمان در بازار ارزهای دیجیتال در این سال درس گرفتیم و حالا با آغاز سال جدید میلادی باید وارد فصل جدید معاملات خود بشویم.
در این مقاله ابتدا فصل مالی ۴ سال ۲۰۲۲ را بررسی می کنیم و سپس به سراغ تحلیل فصل مالی ۱ سال میلادی جدید می رویم.
ریزش فصل ۴ مالی سال ۲۰۲۲
با آغاز سه ماهه آخر سال مالی ۲۰۲۲ همه شاهد نشانه های یک سرآغاز جدید برای بازار ارزهای دیجیتال بودیم. بسته شدن پرونده ماه اکتبر برای این بازار در شرایط مثبت، هرچند اندک، باز هم نشانه خوب و امیدبخشی بود. همه چیز به نظر آرام می آمد تا زمانی که طوفان ماه نوامبر کل بازار را تحت تاثیر پیامدهای خود قرار داد.
ماجرا از روز ۲ نوامبر با اعلام عدم مشکل عدم توازن صورت های مالی شرکای مالی FTX توسط Coin Desk آغاز شد. آقای Sam Bankman-Fried که بنیانگذار FTX می باشد، گویی نقش نجات بخش و ناجی را در دوران شلوغی و مشکلات پیرامون حمایت های مالی و ادغام شرکت ها در این سکتور در فصل مالی ۲ سال ۲۰۲۲ بر عهده گرفته بود، و توانسته بود نام و شهرت این شرکت را به عنوان یک شرکت در حال رشد حفظ کند.
اما انتشار برخی اسناد و اخبار نشان داد که بخش قابل توجهی از دارایی های آن در قالب FTX Token هستند. این باور که شرکت FTX در حال تلاش برای پوشاندن بدهی های خود با دارایی های نقدشونده است، باعث شد تا بازار به شدت روی خود را از این ستاره ارزهای دیجیتال برگرداند.
اولین واکنش از سوی بزرگترین رقیب FTX یعنی Binance رخ داد. مدیرعامل بایننس که آقای Changpeng Zhao می باشد اعلام کرد که موضوع Terra برای آن ها درس شده و می خواهند دارایی های هلد شده FTT خود را واگذار کنند. با این حرکت، روند فروش FTT در مارکت به شدت سرعت گرفت و همزمان درخواست ها برای خارج کردن دارایی ها از FTX به سرعت رشد کرد. این صرافی مجبور بود تا جلوی درخواست های خروج سرمایه را بگیرد یا آن ها را به طور موقت متوقف کند. چنانچه بعدتر معلوم شد، حتی این شرکت در برخی موارد از سرمایه مشتریان خود برای مقاصد شخصی خود هم استفاده می کرده.
با ادامه این ماجرا، دو مهره بزرگ بازار یعنی Binance و FTX یک توافقنامه امضا کردند تا بایننس بتواند نسبت به خرید FTX اقدام کند. بعدتر طرف چینی، یعنی Binance در وسط فرایند خرید و انتقال مالکیت اعلام کرد که از خرید منصرف شده و پا پس می کشد، بازخورد آن چه بود؟ این اقدام فقط منجر شد تا روند سقوط و نابودی FTX تسریع شود و با سرعت و شدت بیشتری رو به زوال قرار بگیرد و نتواند از بحران خارج شود.
بنابر این، دومین صرافی بزرگ ارزهای دیجیتال مجبور شد در عرض کمتر از یک هفته اعلام ورشکستگی کند. در تحقیقات بعدی که در ماه نوامبر انجام شد به تدریج اسناد و مدارکی کشف شد که نشان می داد شرکت وابسته FTX یعنی Alameda Research از ماه May سال ۲۰۲۲ درگیر مشکلات مالی بوده و FTX با سو استفاده از سرمایه ها و دارایی های مشتریان خود اقدام به تزریق سرمایه به آن در راستای حفظ این شرکت بوده است.
در ماه دسامبر مقامات ارشد ایالات متحده در نهایت تصمیم خود را مبنی بر اعلام جرایم مدیر عامل این شرکت یعنی Bankman-Fried گرفتند. این جرایم شامل تقلب های مکرر در اسناد صرافی، سندسازی و کلاهبرداری از اوراق و سرمایه های سرمایه گذاران، پولشویی و کمپین های تقلبی بودند که منجر به دستگیری این شخص در ۱۳ دسامبر شد.
همه این ماجرا و سقوط سریع و شدید FTX باعث شد تا ترس و نگرانی بر فعالین و سرمایه گذاران بازار ارز دیجیتال گسترش پیدا کند و در نتیجه شاهد استخراج سرمایه ها و بیرون کشیدن پول و دارایی از decentralized exchange یا همان صرافی های غیر متمرکز از ماه نوامبر بودیم.
پیامد بعدی این موضوع برای بازار Crypto Currencies کاهش همکاری شرکت های ممیز و حسابرس با شرکت های صرافی ارز دیجیتال بود. این مسیله بار منفی روانی دیگری را بر این بازار تزریق کرد. بیت کوین که با نماد BTC می شناسیم هم در ادامه این روند یک کف مهم دیگر را در سال ۲۰۲۲ تجربه کرد و تا ۱۵۰۰۰ دلار هم پایین آمد و تا بازه ۱۶۰۰۰ دلار در حال رنج زدن باقی مانده است. قیمتی که از ماه نوامبر چشم انتظار تغییرات و تحرک آن در بازار بودیم و هستیم.
چشم انداز ۲۰۲۳ برای ارز دیجیتال: قوانین، CBDC، رشد و چالش ها
۲۰۲۳ سال قوانین سختگیرانه برای Crypto
تاثیرات اتفاقات منفی متعدد سال ۲۰۲۲ برای بازار ارز دیجیتال به نظر نمی رسد که به این زودی بخواهند دست از سر این بازار بردارند و اثر دومینویی این اتفاقات به این سرعت متوقف نخواهد شد. از آن جایی که بسیاری از شرکت های کریپتویی یا در اصل ارایه دهنده خدمات مرتبط با معاملات ارز دیجیتال با هم ارتباطات مستقیم مالی دارند، این اثر دومینویی نمی تواند به این زودی متوقف و خنثی شود.
کشورهایی که در رابطه با وضع و اجرای قوانین سفت و سخت برای این حوزه چند وقتی بود که دست از جدیت کشیده بودند اما کم کم به صرافت افتادند تا با توجه به ضررهای مالی سنگین افراد سرمایه گذار در این بازار و تاثیرات منفی اتفاقات سال ۲۰۲۲ زودتر فکری بکنند و ضوابط لازم را وضع و اجرا بکنند.
سال ۲۰۲۳ را می توان سال وضع و اجرای قوانین سختگیرانه برای بازار ارز دیجیتال در سطح جهانی دانست.
بانکداری متمرکز دارایی های دیجیتال
اما از سمت دیگر از بانک ها هم نباید غافل شد. توسعه و رشدهای قابل توجهی هم در زمینه بانکداری متمرکز دارایی های دیجیتال (CBDCs) که به اصطلاح برگرفته شده از واژه های central bank digital currencies می باشد هم در پی سال های متوالی تلاش کشورها، به نتیجه رسیده است. حالا با رقابت جدی دولت های مرکزی در کشورهای مختلف با برقراری سرویس های ارز دیجیتال با امکانات و شرایط مشابه و قابل رقابت با صرافی های غیر متمرکز، به عنوان یک رقیب و چالش جدی در این بازار، هستیم.
اقتصاد کلان و Crypto
در طی روند اتفاقات منفی که برای این بازار رخ داد، سرمایه گذاران سازمانی بسیاری تصمیم به خروج سرمایه هایشان از این بازار گرفتند. غول های اقتصادی بزرگی مبالغ هنگفتی از سرمایه های خود را خارج کردند و تصمیمات جدیدی برای مدیریت سرمایه های خود گرفتند.
این که در سال جدید چقدر از این سرمایه ها یا حتی مبالغ بالاتر از آن دوباره به این بازار برخواهد گشت موضوعی است که فعلا نمی توان در مورد آن نظری داد و باید منتظر عملکرد بازار در ماه های آتی و از همه مهمتر تصمیمات کلان اقتصادی و رویدادها و گزارش های اقتصاد کلان در این بازه زمانی باشیم.