روانشناسی معاملاتی موضوعی بسیار تاثیرگذار در معاملات و تریدهای ما فعالین در بازارهای سرمایه است که ریشه آن را از سال های بسیار دور می توان در معاملات و تصمیمات مالی مشاهده کرد.
روانشناسی معاملات از زمان های قدیم که مردم از سکه برای داد و ستد استفاده میکردند تا الان و دنیای مدرن ارزهای دیجیتال مسئله مهمی بوده ، از آن زمان تا به الان اصول بنیادی بازار یعنی عرضه و تقاضا تغییری نکرده اما اصول روان شناختی رفتاری انسان ها در بازارهای مالی برای معاملات بیشتر برای ما درک شده است . در معامله گری این اصول ، تاثیرات قدرتمندی دارند که باعث می شوند تصمیمات شما و همچنین میلیونها معامله گر دیگر توسط این اصول کنترل و هدایت شود هر معامله گر با تجربه قطعاً اهمیت روانشناسی بازار روانشناسی پول را به خوبی درک میکند.
می توان گفت روانشناسی در بازار های مالی و معامله گری حرف اول را می زند پس برای درک بیشتر این مطلب در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
در معاملهگری سه اصل اساسی وجود دارد:
در این مقاله قصد داریم بیشتر در مورد احساسات بازار و نحوه تاثیر آنها بر تصمیم معاملهگران و روش های کنترلی آن صحبت کنیم.
افرادی که متخصص اقتصاد رفتاری هستند به این موضوع معتقدند که در بازارهای مالی تغییرات قیمت به خاطر روانشناسی ترید است یعنی احساسات در این بازار انگیزه اصلی و نیروی محرک اصلی است.
می توان گفت اقتصاد رفتاری یک حوزه بین رشته ای است که به بررسی عوامل تاثیرگذار بر تصمیمات اقتصادی می پردازد.
احساسات شما در بازار ترکیبی است از انتظارات شخصی و احساسات درونی شما، در واقع در یک لحظه میانگین تمام حس هایی که دارید می شود احساسات بازار بعنوان مثال اگر در لحظهای اکثر افراد در بازار انتظار افزایش قیمت را داشته باشند میتوان گفت احساسات بازار مثبت و صعودی است که در ترید به این حالت بازار گاوی یا روند صعودی می گوییم ، برعکس وقتی سرمایه گذاران انتظار ریزش قیمت را داشته باشند احساسات بازار منفی است و به این بازار اصطلاحاً خرسی یا نزولی می گوییم.
به بررسی دقیقتر احساسات در بازار خرسی و گاوی بپردازیم.
در این بازار اکثر فعالان انتظار روند مثبت و صعودی دارد و فعالیتهای خرید قوی تر است.
احساساتی که در این بازار قالب هستند به شرح زیر است:
حالا وقتی که روند بازار صعودی شود این الگوی صعودی مجدد بر قیمت ها تاثیر می گذارد و حتی باعث افزایش مجدد قدرت گاوها میشود با این حال هنگامی که تقاضا بیش از حد شود یعنی ما یک روند صعودی بسیار قوی داشته باشیم ممکن است حباب ایجاد شود در این مواقع تریدرهای حریص رفتار های غیر منطقی انجام می دهند در نتیجه قیمت به صورت غیر واقعی و کاذب بالا میرود و این در بازار یکی از خطرناک ترین موقعیت هاست.
تریدرهای حریص غیرمنطقی میشوند. در نتیجه، قیمت به صورت کاذب بالا رفته و این خطرناک ترین موقعیت است.
در این بازار اکثر افراد انتظار نزول و سقوط قیمت را دارند با کاهش واقعی قیمت احساسات غم و اندوه افراد بیشتر میشود در ابتدا تریدر ها وارد انکار می شوند و دارایی خود را حفظ کنند و بعد ممکن است وارد خشم افسردگی یا حتی چانهزنی شوند اما سرانجام احساسات بازار به طور واقعی منفی می شود زیرا اکثر افراد فعال شرایط جدید را می پذیرند و داراییهای خود را می فروشند، به این مرحله تسلیم در بازار خرسی می گویند متاسفانه بسیاری از تریدرها علیرغم داشتن اطلاعات و استراتژی در این لحظه از فروش امتناع میکند و تنها دلیل و توجیه ای که برای امر میشود آورد مسلط نبودن به اطلاعات روانشناسی پول خرید و معاملات است.
متأسفانه، بسیاری از تریدرها از فروش در بهترین لحظه امتناع می کنند. سپس، بازار پس از یک دوره تثبیت، قدرت خود را برای روند صعودی بعدی جمع میکند.
احساسات بازار در روند خرسی به شرح زیر است:
مفهوم روانشناسی پول و بازار این است که حرکات قیمت در یک بازار نشان دهنده وضعیت احساسی افراد موجود در آن است که این موضوع یکی از موضوعات اساسی در اقتصاد رفتاری است و موضوعی عمیق و تامل برانگیز است
روانشناسی بازار یعنی رفتارهای غالب و احساسات کلی تمامی فعالان در آن بازار در هر بازه زمانی به چه صورت است. این اصطلاح را معمولا رسانه ها و تحلیلگران برای توضیح رفتار بازار استفاده می کنند .
روانشناسی بازار به ما نشان می دهد که هر روند نشان دهنده چه احساساتی در یک بازار است تا ما بر اساس آن بتوانیم تصمیمات درست تری بگیریم.
از نظر فنی روانشناسی بازار و روانشناسی تریدر دو تا موضوع متفاوت هستند هرچند خیلی به هم مرتبط هستند . ذهنیت شما تصمیم گیری های شما و طرز فکر شما بخشی از بازار است ذهنیت شما تاثیر می گذارد روی تصمیم گیری های شما و این به نوبه خود بر حرکات بازار تاثیر گذاشته و باعث شکلگیری روانشناسی بازار می شود. روانشناسی ترید به این معناست که نحوه احساسات و فکر کردن شما روی کاری که در بازار انجام می دهید اثرگذار است.
.از بهترین روش ها برای جلوگیری از تاثیر مخرب احساسات روی معاملات این است که به طور کلی با منطق معامله کرده و احساسات را از معامله خارج کنید برای این کار نیاز به تقویت ذهنیت معامله گری خود دارید.
پس تا الان متوجه شدیم که روانشناسی بازار نظری معتبر و مهم است و درک آن می تواند به تریدرها کمک کند تا در مواقع بهتری وارد معامله شده یا از آن خارج شود .
بهترین فرصت های بازار برای خرید معمولاً زمانی هستند که اکثر مردم ناامید شده و بازار در کف قیمتی خود قرار دارد در مقابل بالاترین ریسک زمانی رخ میدهد که اکثریت افراد فعال در بازار سرخوش هستند و اعتماد بیش از حد بروند بازار دارد بنابراین بعضی از سرمایه گذاران و معامله گران سعی میکند احساسات بازار را به طور دقیق بررسی کنند تا بتوانند تشخیص دهند بازار در کدام یک از مراحل چرخه روانشناسی وجود دارد .در حالت ایده آل آنها از این اطلاعات برای تشخیص بهترین نقاط ورود استفاده می کنند که در حالت عادی و بدون کمک روانشناسی ترید تشخیص این نقاط بسیار سخت و دشوار خواهد بود.