روانشناسی معاملات به مجموعه اقداماتی گفته میشود که به یک معامله گر کمک می کند تا احساسات و حال روحی خود را هنگام ترید کنترل کند و به موفقیت در معاملات برسد.
روانشناسی معاملات نمایانگر جنبه های مختلفی از رفتار، شخصیت و عادات فردی یک معامله گر است که بر رفتار او در معاملات هم تاثیر می گذارد.
تسلط بر این اصول می تواند به اندازه سایر مهارت های یک معامله گر مثل تسلط بر اصول تکنیکال، تجربه معامله گری، روش تحلیلی، داشتن استراتژی، مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک ، اثر گذار باشد.
از مهمترین جنبه های روانشناسی معاملات می توان به داشتن نظم انضباط ،ریسک پذیری و کنترل احساسات اشاره کرد .
چهار احساس غالب : ترس و طمع امید و ناامیدی از احساسات رایج انسانی هستند که در بازارهای مالی به وفور خود را نشان داده و دلیل بسیاری از رفتار های قیمتی روی نمودار هستند.
روانشناسی به طور ویژه به آن بخش از احساسات و رفتارهای انسانی اشاره دارد که در زمان ترید بر واکنش های معامله گر در بازار اثر می گذارد . ما در روانشناسی ترید قصد شناخت این احساسات و تسلط بر آنها را داریم که دوتا از این احساسات ترس و طمع هستند.
با حرص و طمع شروع کنیم ، حرص و طمع را میتوان اینگونه تعریف کرد: تمایل بیش از حد به ثروت اندوزی و پول درآوردن.
این حرص و طمع میتواند آنقدر زیاد شود که گاهی منطق و عقلانیت و قضاوت فرد را مختل کند. بنابراین این ویژگی زمینهساز بسیاری از رفتارهای مخرب یک معامله گر در بازار خواهد شد
بازار معاملات بهخودیخود با ریسک بالا و هیجانات همراه است، حال اگر با ریسک های بسیار بالا و غیر منطقی ، یا خرید یک ارز یا سهم بدون شناخت آن و بدون تحلیل ، فقط به این دلیل که قیمت ها به سرعت در حال افزایش است ، حتی رفتارهای مانند اصرار به ماندن و کسب سود بیشتر در معامله ای که به سود خود رسیدهایم و طبق استراتژی ما زمان بستن معامله است، نشاندهنده حرص و طمع ما در این بازار است.
حتی مثال های بیشتری هم برای این موضوع وجود دارد مانند : بیش از حد ترید کردن با باز کردن معاملات خارج از استراتژی ، وارد کردن سرمایه زیاد در یک پوزیشن معاملاتی بدون رعایت کردن حجم یا سرمایه در دسترس و مثال هایی از این دست ….
همه این رفتار ها ریشه در همان حرص و طمع معاملهگر دارد که منجر به نتایج دلخراشی میشود .معمولاً در بازارهای دارایی محور در پایان یک روند صعودی ما شاهد حرص و طمع حاکم بر بازار هستیم .وقتی که حدس و گمان ها افزایش می یابد و افراد به راحتی بخش زیادی از سرمایه خود را وارد بازار میکند تا به خیال خودشان به سودهای نجومی دست یابند.
ترس باعث میشود که معامله گران به دلیل نگرانی از ضررهای بزرگ معاملات خود را زودتر از حد معین ببندند و یا حتی ریسک منطقی که برای فعالیت در بازار لازم است را نپذیرد ، در روندهای نزولی بازار به شدت شاهد ترس هستیم و این حس است که باعث می شود معامله گران با عجله از بازار خارج شوند.
در این نقطه است که روانشناسی معاملات به کمک تریدر هایی می آید که از تحلیل تکنیکال درستی برخوردارند .
نمودار قیمت می تواند نشان دهنده طیف گسترده ای از احساسات معامله گران باشد ، یک معامله گر موفق با شناخت درست احساسات حاکم بر بازار می تواند فرصت های بسیار خوبی برای کسب سود از بازار را پیدا کند.
نمودار قیمت می تواند نشان دهنده طیف گسترده ای از احساسات معامله گران باشد ، یک معامله گر موفق با شناخت درست احساسات حاکم بر بازار می تواند فرصت های بسیار خوبی برای کسب سود از بازار را پیدا کند.
برای دستیابی به این حد از شناخت احساسات در بازار، شما نیاز دارید که تحرکات بازار را به خوبی بشناسید که این به نوبه خود نیازمند تسلط و تمرین روی مباحث روانشناسی معاملات است.
یک تحلیلگر تکنیکال باید علاوه بر روش تحلیلی خود نسبت به شناخت احساسات بازار هم اقدام کند
علم روانشناسی ترید برای تمام معاملهگران بسیار با اهمیت است پس توصیه جدی ما به تمام تریدرهای بازارهای مالی این است : اگر می خواهید در زمان زودتری به سود های واقعی برسید و در این بازار موفق باشید از این راز موفقیت یعنی روانشناسی ترید غافل نمانید.
برای مشاهده دیگر مقالات آموزشی ما در زمینه روانشناسی ترید به صفحه سایکو ترید سر بزنید.